Wat vind je op deze pagina
Belangrijke informatie:
- Verschillende soorten heupklachten en blessures
- Alledaagse klachten
- Chronische en acute klachten
- Hoe gaan we te werk om in kaart te brengen waar jij last van hebt?
- Hoe gaan we je behandelen zodat je klachten en pijn vrij wordt?
- Specifieke klachten
Handige informatie:
Heupklachten
Heupklachten zijn, soms hevige, pijnklachten die zich in en rond de heup bevinden. Er wordt vaak gedacht dat heupklachten enkel voorkomen bij senioren, maar dit is niet waar. Heupklachten komen op iedere leeftijd voor. Vaak ontstaan deze door (overmatig) sporten, overbelasting of slijtage. Soms is het onduidelijk of de pijn van de heup komt uit een aandoening van het heupgewricht of dat deze veroorzaakt is elders in het lichaam, zoals de rug of de knie.
Heupklachten zijn vaak het gevolg van een ontsteking van de slijmbeurs en/of de pezen in het heupgewricht. De ontsteking ontstaat doordat de slijmbeurs in de verdrukking raakt. Een ontsteking ontstaat vaak na overbelasting of na een val.
Gerefereerde pijn in de heup wordt ook wel uitstralende pijn genoemd en komt vaak uit schade in de rug of knie. De pijn wordt gevoeld op punt B, terwijl de pijn oorspronkelijk komt van punt A.
Een heupflexor scheur is een blessure waarbij jij een scheur hebt opgelopen in één of meer spieren die de heup buigen. De spieren die de heup buigen bevinden zich aan de voorkant van de heup. Een spierscheur kan zich in verschillende gradaties voorkomen, waarvan de heupflexor ruptuur het ergste is.
Fysiotherapie Willems: Zet een streep door jouw heupklachten
Wil je weten wat Fysiotherapie Willems specifiek voor jouw heupklachten kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met onze therapeuten. Onze specialisten staan klaar om je te helpen.
Alledaagse klachten
Mensen met alledaagse klachten aan de heup hebben klachten zonder duidelijke oorzaak die ook wel als aspecifieke klachten worden aangeduid. De aanduiding ‘aspecifieke klacht’ slaat dus op klachten zonder aantoonbare specifieke medische oorzaken. De symptomen van heupklachten zijn net als de oorzaken vaak erg divers. Vaak sluimeren de klachten al jaren en gaan ze niet vanzelf over.
De belangrijkste oorzaken van heupklachten zijn vaak:
- Slijtage van het kraakbeen
- Overgewicht
- Doorbloedingsstoornis van de heup
- Bekken/heupinstabiliteit
- Overbelasting/ myofasciale triggerpoints in de bil musculatuur
- Afwijkende stand na een fractuur
- Sportblessure
Chronische en acute klachten
Men kan heupklachten ook onderverdelen in chronische en acute klachten. Wanneer de klachten korter dan zes weken aanwezig zijn, spreekt men van acute heupklachten. Wanneer de klachten langer dan drie maanden aanhouden, spreken we van chronische heupklachten. Er wordt vaak gedacht dat er bij chronische klachten niets meer kan worden gedaan, maar zelfs bij chronische klachten kunnen behandelingen van een fysiotherapeut goed werken.
Het risico op heupklachten is verhoogd wanneer:
- Je fysiek zwaar werk doet, zoals zwaar tillen op of boven schouderhoogte
- Je vaak herhalende werktaken hebt
- Je langdurig zit
- Je langer dan een uur per dag werkt met trillend gereedschap
- Je een ongunstige werkhouding hebt door een niet goed ingerichte werkplek
- Je last hebt van gespannenheid, zorgen of stress
Hoe gaan we te werk om in kaart te brengen waar jij last van hebt?
Allereerst doen we een intake (anamnese). We willen namelijk alle informatie hebben met betrekking tot de voorgeschiedenis en relevante omstandigheden van de klachten. De anamnese komt tot stand door je gerichte vragen te stellen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Hoelang heb je al last?
- Heb je een idee hoe de klacht is ontstaan?
- Hoe is het verloop van de klacht?
- Wanneer heb je het meeste pijn?
- Heb je vaker last gehad?
Na de intake is het belangrijk om de standaard fysiotherapeutische diagnostische technieken toe te passen om een goed beeld te krijgen van de ernst, de beperkingen en de mogelijkheden. De fysiotherapeut beoordeelt allereerst uw algemene beweeglijkheid en houding. Daarna gaat hij verder met het lokale onderzoek van de spieren en de beweeglijkheid van de gewrichten. Denk aan:
- Mobiliteit
- Kracht
- Bewegingspatronen
- Functiestoornissen
Fysiotherapie Willems maakt daarnaast gebruik van echografie, om een beeld te krijgen van de ‘zachte’ weefsels. Denk hierbij aan spieren, pezen, slijmbeurzen en kapsels. Met echo-onderzoek kan al snel en duidelijk een beeld van de klachten worden gegeven. Een echo geeft een beeld vanaf de binnenkant van het pijnlijke gebied. Dat is prettig, omdat aan de buitenkant niet alles zichtbaar of voelbaar is.
Hoe gaan we je behandelen zodat je klachten en pijn vrij wordt?
Uit onderzoek blijkt dat oefentherapie kan bijdragen aan het herstel en het verminderen van pijnklachten aan de heup. Oefentherapie kan gegeven worden door zowel een fysiotherapeut als een oefentherapeut.
Manuele therapie is een specialisatie van de fysiotherapie. In dit specialisme staat bewegingsvrijheid en mobiliteit centraal. De manueel therapeut beoordeelt alle gewrichten in samenhang en zoekt verbanden. Doordat de manueel therapeut je complete lichaam beoordeelt in plaats van slechts één onderdeel, kan hij een heldere analyse maken van wat er mankeert. De manueel therapeut kijkt dus verder dan je specifieke klacht.
5 tips om nu al te beginnen met herstel
Ontlast de heup
Probeer bij heupklachten, de rug en de knieën zo veel mogelijk te ontlasten. Dit klinkt misschien niet logisch, maar is erg belangrijk. Neem rust totdat de klachten verdwijnen en probeer niet teveel te tillen. Worden de klachten nauwelijks minder? Ga dan even langs bij de huisarts of fysiotherapeut voor een eventuele behandeling.
Voorkom met warming-up
Heb je regelmatig last van heupklachten na het sporten? Probeer dit dan te voorkomen door een warming-up te doen voordat je met de heupen vreemde bewegingen gaat maken. Met name bij rennen of racket- en gooisporten is het verstandig om een warming-up te doen van tevoren.
Bekijk je werkplek kritisch
Vaak worden heup klachten veroorzaakt door een verkeerde houding. Bekijk daarom je werkplek kritisch en zorg dat het bureau op de juiste hoogte staat. De armen moeten terwijl ze erop rusten een hoek van 90 graden kunnen maken. Zorg daarnaast voor een goede bureaustoel die de rug ondersteunt.
Blijven bewegen
Door te lang in dezelfde houding te blijven zitten, verstijven je spieren. Het is bij heupklachten daarom belangrijk om in beweging te blijven. Doe regelmatig wat rek- en strekoefeningen, loop op een werkdag even naar een collega of ga een blokje om. Beweeg alleen wanneer dit binnen je pijngrens ligt. Is dit niet het geval, dan is het verstandig om een arts of fysiotherapeut te raadplegen.
Zorg dat je uitgerust bent
Wanneer je vermoeid of gestrest bent, kan er spanning ontstaan in de rug. Heupklachten kunnen hierdoor lang aanhouden. Zorg dus voor voldoende slaap, ontspanning, gezonde voeding en de nodige rustmomenten in een dag.
Video-instructie: oefeningen bij heupklachten
Kom je graag zo snel mogelijk in actie? Hier hebben we alvast enkele oefeningen voor patiënten met heupklachten.
Specifieke klachten
Wanneer de oorzaak duidelijk is, spreekt men van specifieke klachten aan de heup. Voorbeelden van specifieke klachten aan de heup zijn:
- Slijmbeursontsteking van de heup
- Gerefereerde pijn/ myofasciale triggerpoints
- Heupflexor scheur
Slijmbeursontsteking van de heup
Wanneer de oorzaak duidelijk is, spreekt men van specifieke klachten aan de heup. Voorbeelden van specifieke klachten aan de heup zijn:
Net als andere gewrichten in het lichaam bevat de heup een slijmbeurs (bursa). Tijdens bepaalde activiteiten komt de slijmbeurs onder spanning te staan, zoals: het optillen van zware dingen, het draaien van de heupen, tillen, duwen, trekken en liggen op de heup. Ook kan een directe druk op de slijmbeurs zorgen voor frictie. Wanneer deze druk en/of spanning overmatig is, door te veel herhalingen of door een te zware kracht, kan er irritatie en ontsteking van de bursa ontstaan.
Je hebt last van:
- Stijfheid in de heup
- Pijn aan de top van de heup
- Pijn aan de voorkant van de heup
- Pijn aan de achterkant van de heup
- Pijn aan de buitenkant van de heup
Tijdens de fysiotherapeutische behandelingen kunnen verschillende specialismen worden toegepast:
- Triggerpointtherapie
- Dry Needling therapie
- Manueel therapie
- Oefentherapie
- Shockwave therapie
- Medical taping
Gerefereerde pijn
Op het moment dat jij last hebt van uitstralende pijn in de heup- of liesregio dan ervaar jij een dove pijn. Het aanwijzen van de locatie van de pijn is lastig en de ernst van de pijn kan verschillen. Ondanks dat jij in deze regio de pijn voelt, betekent dit niet dat daar ook het probleem zit. Hierdoor is het van belang dat de fysiotherapeut een goed klinisch onderzoek doet in combinatie met de anamnese (verhaal van de patiënt), om zo de oorzaak van de pijn te achterhalen.
Oorzaken zijn:
- Lumbale discus bulging (onderrug)
- Myofasciale triggerpoints in de bil musculatuur
- Lumbale facet gewricht overbelasting/verrekking (onderrug)
- Spinale degeneratie (rug)
- Sacro-iliacaal gewricht dysfunctie (SI gewricht)
Je hebt last van:
- Pijn in de heup- en liesregio
- Beperkte bewegelijkheid
- Drukgevoeligheid
- Langdurige uitstralende pijn
Tijdens de fysiotherapeutische behandelingen kunnen verschillende specialismen worden toegepast:
- Triggerpointtherapie
- Dry Needling therapie
- Manueel therapie
- Oefentherapie
- Shockwave therapie
- Medical taping
Heupflexor scheur
Een heupflexor scheur houdt in dat jij één of meerdere spieren hebt afgescheurd die de heup buigen. Bij het scheuren van deze spieren ontstaat er veel pijn aan de voorkant van de heup of in de lies. De blessure komt voor in drie verschillende graden. Dit geeft namelijk de ernst van de blessure weer. In de meeste gevallen kan jij jouw activiteit niet afmaken, in minder ernstige gevallen is dit wel mogelijk.
De verschillende graden:
- Graad 1: Een klein aantal spiervezels is gescheurd. Dit resulteert in een beetje pijn, maar de functie blijft behouden.
- Graad 2: Een significant aantal spiervezels is gescheurd. Dit resulteert in middelmatig functie verlies.
- Graad 3: Alle spiervezels zijn gescheurd. Dit resulteert in groot functie verlies en wordt: ‘Heupflexor ruptuur’ genoemd.
Welke factoren kunnen bijdrage tot het ontwikkelen van deze blessure?
- Weinig flexibiliteit (bilspieren, quadriceps, hamstrings en heupflexoren)
- Spierzwakte/ myofasciale triggerpoints in de bil musculatuur
- Verkeerde, overmatige of te zware training
- Slechte houding
- Vermoeidheid
- Inadequate warming-up
- Slechte bekken- en core stabiliteit
- Beenlengteverschil
Je hebt last van:
- Pijn bij het buigen van de heup
- Stijfheid tijdens rust
- Zwelling
- Spierspasme
- Blauwverkleuring
Tijdens de fysiotherapeutische behandelingen kunnen verschillende specialismen worden toegepast:
- Triggerpointtherapie
- Dry Needling therapie
- Manueel therapie
- Oefentherapie
- Shockwave therapie
- Medical taping
Meest gestelde vragen over heupklachten
Kan je bij heupklachten ook uitstralingen naar arm en hand krijgen?
Absoluut. Vaak is er bij de zwaardere heupklachten sprake van uitstraling.
Wordt de behandeling voor mijn klachten vergoed?
Alle relevante informatie die u nodig heeft om uit te zoeken of de behandeling voor u vergoed wordt kunt u op de Tarieven en Vergoeding pagina vinden.
Wanneer kan je beter eerst even naar de huisarts toe gaan?
Als de pijn zo hevig is dat vrij verkrijgbare pijnmedicatie niet werkt kan het duiden op een zware ontsteking die eerst farmaceutisch behandeld dient te worden.
Welk matras en kussen zijn goed bij heupklachten?
Mensen die op hun buik slapen hebben een veel grotere kans op last te krijgen van de heupen. Wanneer je op je buik ligt spannen de heupspieren aan door een rotatie waardoor er onvoldoende ontspanning plaatsvindt. Het is erg belangrijk dat je heup goed weg kunnen zakken in je matras om je reg in een mooie rechte houding te laten liggen. Veel mensen slapen op ofwel een te dik of een te dun kussen. Het hoofdkussen moet goed de holte tussen de heup en het hoofd opvullen. Mensen die een slapen op de rug hebben een dunner kussen nodig dan zijslapers.
Afspraak maken
Wil jij een afspraak plannen bij de meest gespecialiseerde praktijk van Groningen?
Meld je direct aan. We plannen een afspraak en nemen zo snel mogelijk contact met je op om deze te bevestigen.