Long Covid

Fysiotherapie bij de Long Covid diagnose

Als je corona hebt gehad, kun je nog steeds lichamelijke klachten ervaren. Het is bekend dat vooral de longen worden aangetast. De longen zijn belangrijk voor de zuurstofopname in het lichaam. Als de longen niet goed werken, kunnen uw spieren en andere weefsels niet goed van zuurstof worden voorzien. Het effect hiervan is dat kracht en conditie snel achteruitgaan. Corona fysiotherapie helpt je op een veilige en verantwoorde manier aan je doelen te werken.

Fysiotherapie Willems: Krijg grip op je klachten

Wil je weten wat Fysiotherapie Willems specifiek voor bij Long Covid kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met onze therapeuten. Onze specialisten staan klaar om je te helpen.

Afspraak inplannen

Bij Long Codid heb je vaak last van:

  • Longproblemen (zoals een verminderde spierkracht bij ademhaling)
  • Algehele vermoeidheid
  • Verminerd uithoudingsvermogen
  • Spierzwakte in de armen en benen
  • Pijn en stijfheidsklachten van gewrichten
  • Beperkingen in het dagelijks functioneren

Top 10 meest genoemde klachten

Het Longfonds voerde in 2021 een peiling uit onder 1864 mensen met Long COVID-klachten. Het grootste deel (95 procent) van deze groep voelt zich drie maanden tot een jaar na de eerste klachten nog steeds matig tot slecht. De meest genoemde klachten zijn:

  • Vermoeidheid (93%)
  • Concentratieverlies (70%)
  • Kortademigheid en benauwdheid (66%)
  • Hoofdpijn (61,3%)
  • Spierpijn (58,4%)
  • Geheugenverlies (50,5%)
  • Druk op de borst (43,6%)
  • Brainfog (43,5%)
  • Duizeligheid (40, 3%)
  • Pijn tussen de schouderbladen (40,3%)

Volgens dit onderzoek is er nauwelijks verschil tussen klachten uit de eerste en de tweede golf.

Bron: Peiling Longfonds maart/april 2021 op coronaplein.nu

Samen op weg naar herstel

Sommige mensen hebben ernstige klachten of beperkingen tijdens hun herstel van het COVID-19-virus. Als dit het geval is, kan de huisarts of medisch specialist beoordelen of iemand in aanmerking komt voor eerstelijns paramedische herstelzorg. Deze herstelzorg kan bestaan uit fysiotherapie en oefentherapie. Herstellende zorg wordt tot 1 augustus 2023 onder voorwaarden vergoed uit het basispakket.

Mensen die COVID-19 hebben gehad, kunnen tijdens hun herstel symptomen of beperkingen ervaren. Voorbeelden van klachten zijn: kortademigheid, conditiegebrek, vermoeidheid, spierpijn of geheugen- en concentratieproblemen. Handicap kan zijn: niet kunnen traplopen, problemen hebben met zelfzorg, slechts korte afstanden kunnen lopen, uw werk niet kunnen doen of geen boodschappen kunnen doen. Fysiotherapie is vaak nodig om een patiënt te rehabiliteren tot het punt waarop hij weer kan functioneren op fysiek, mentaal, cognitief, emotioneel en sociaal niveau.

De hoeveelheid zorg die nodig is, verschilt van patiënt tot patiënt. Sommige patiënten hebben slechts enkele ondersteunende behandelingssessies nodig. Andere patiënten hebben een behandelingsprogramma van enkele maanden nodig. U krijgt maximaal 50 behandelingen vergoed voor fysiotherapie of oefentherapie.

Hoe gaan we te werk om in kaart te brengen waar jij last van hebt?

Allereerst doen we een intake (anamnese). We willen namelijk alle informatie hebben met betrekking tot de voorgeschiedenis en relevante omstandigheden van de klachten. De anamnese komt tot stand door je gerichte vragen te stellen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Hoelang heb je al last?
  • Hoe is het verloop van de klacht?
  • Wanneer heb je de meeste klachten?

Na de intake is het belangrijk om de standaard fysiotherapeutische diagnostische technieken toe te passen om een goed beeld te krijgen van de ernst, de beperkingen en de mogelijkheden. De fysiotherapeut beoordeelt allereerst uw algemene toestand en houding. Daarna gaat hij verder met het lokale onderzoek van de spieren en de functie van het lichaam. Denk aan:

  • Uithoudingsvermogen
  • Kracht
  • Functiestoornissen

 

Hoe ziet de behandeling eruit?

De revalidatie zal zich richten op specifieke trainingstherapie op fysiek niveau, zoals het opbouwen van spiermassa, het vergroten van uithoudingsvermogen en kracht en het optimaliseren van de zuurstofopname door middel van ademhalingstechnieken. Dit wordt afgestemd op het arbeidsvermogen van de patiënt en in samenwerking met andere belangrijke disciplines. De fysiotherapeut houdt nauwlettend in de gaten wanneer welke collega moet worden ingeschakeld en er is regelmatig multidisciplinair overleg.

We pakken het probleem bij de wortel aan, zodat de positieve effecten van het revalidatieproces ook op lange termijn behouden blijven. Dit maakt niet alleen je lichaam fit, maar bouwt ook je vertrouwen op in de mogelijkheden van je eigen lichaam. Onze fysiotherapeuten helpen je bijvoorbeeld met:

  • Ademhalingsoefeningen
  • Bewegingsoefeningen
  • Krachttraining
  • Advies voor het opbouwen van dagelijkse activiteiten

Dit doen we door middel van kracht, balans en conditie. Specifiek aan het coronavirus is dat er heel geleidelijk moet worden getraind.

Pacing is de kern van de behandeling

Nadat je COVID-19 hebt opgelopen, kan het zijn dat je minder energie hebt dan voorheen. Dagelijkse taken die fysieke, cognitieve en/of emotionele inspanning vergen, kunnen vermoeiend zijn. Het kan zijn dat u zich slechter gaat voelen als u uw symptomen “doordrukt”. Dit wordt vaak “overbelasting” genoemd. Overmatige inspanning kan leiden tot een patroon waarbij je “gaat totdat je niet meer kunt” en dan “crasht” met verergerde symptomen. Dit kan je dwingen om te rusten en kan ertoe leiden dat je veel tijd in bed doorbrengt of niet naar buiten kunt gaan.

Pacing is een strategie- en revalidatiebenadering die rust en activiteiten van het dagelijks leven in evenwicht houdt om symptomen zoals vermoeidheid en verergering van symptomen na inspanning te beheersen. Pacing is met succes toegepast door mensen met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder maar niet beperkt tot ME/cvs, kanker, hiv, fibromyalgie, aanhoudende pijn, COPD en hartaandoeningen.

Normaal gesproken is bij revalidatie ‘graduele oefening’, het opbouwen van fysieke activiteit, een goed idee. Maar bij longkanker is het heel belangrijk om veel rust in te bouwen en langzaam op te bouwen. Dit heet pacing en deze methode is opgenomen in het vernieuwde Covid-19 standpunt van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie (KNGF).

Afspraak maken

Wil jij een afspraak plannen bij de meest gespecialiseerde praktijk van Groningen?
Meld je direct aan. We plannen een afspraak en nemen zo snel mogelijk contact met je op om deze te bevestigen.

Afspraak inplannen