Shockwave therapie

Fysiotherapie Willems: Shockwave therapie Specialist Groningen

Wil je weten wat Shockwave therapie specifiek voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met onze therapeuten. Onze specialisten staan klaar om je te helpen.

Afspraak inplannen

Wat is shockwave therapie?

Shockwave therapie (Extracorporeal Shock Wave Therapy) (ESWT) is een behandeling waarmee er met drukgolven pijnlijke plekken in het lichaam worden behandeld. Met behulp van een speciaal apparaat voor shockwave therapie worden deze drukgolven met relatief veel energie overgebracht naar het te behandelen gebied. Ze verplaatsen zich onder een bepaalde druk door je huid naar de plek waar je blessure zit.

Shockwave therapie is geschikt voor de behandeling van diverse klachten, onder andere een tennis- of golferselleboog, pijnlijke nek, schouder en/of rug (langdurig en bijna altijd op dezelfde plek), schouderproblemen met of zonder verkalking, pijn rondom de knie of enkel, langdurige achillespeesproblemen, hielspoor of langdurige pijn onder de voetzool.

Inzichtelijk door Echografie

Diverse klachten die inzichtelijk zijn gemaakt middels echografie, kunnen behandeld worden met shockwave. De behandeling wordt soms als een beetje pijnlijk ervaren, maar de fysiotherapeut houdt altijd rekening met uw pijnbeleving en vertelt vooraf wat hij gaat doen.

Fysiotherapie Willems is geaccrediteerd, veilig en bekwaam. Onze Shockwave specialisten zijn Guido Willems, Koen Blansjaar, Simone de Vries, Gert-Jan Geertsema en Marijke Kloosterziel.

Maak kennis met ons team

Shockwavetherapie is een bewezen effectieve behandelmethode

Shockwave therapie is de juiste keuze voor je als je last hebt van:

 • Langdurige peesklachten:
 • Hiel
 • Achillespees
 • Kniepees
 • Elleboog
 • Schouder
 • Shin splints (scheenbeenklachten)
 • Spierverrekkingen

Hoe ziet een Shockwave therapie behandeling eruit?

De shockwave behandeling wordt door een fysiotherapeut uitgevoerd. De totale behandeling neemt ongeveer 20 minuten in beslag. De behandeling wordt uitgevoerd met speciale shockwave apparatuur. In een speciale applicator wordt de energie met behulp van een metalen kogel opgewekt.
Shockwave therapie stimuleert de zelfhelende en ondersteunende werking van het lichaam. Dit komt door het toedienen van de hoogenergetische drukgolven door middel van het apparaat voor shockwave therapie. De fysiotherapeut brengt deze golven met de behandelkop over op de pijnlijke plek in het lichaam. Deze golven verplaatsen zich vervolgens door het lichaam naar de locatie van de aandoening.
De afgegeven energie wordt via de behandelkop opgenomen in het pijnlijke weefsel. Hierop reageert het lichaam door het vrijmaken van verschillende herstel stimulerende stoffen.

Wij gebruiken de effectieve Radiale Shockwave Therapie:

Radiale Shockwave Therapie

Radiale Shockwave Therapie (RSWT) is mechanisch opgewekt waarbij er via een behandelpistool drukgolven het lichaam in worden gestuurd. Deze vorm van shockwave wordt veruit het meest gebruikt en is in veel gevallen effectief bij pijn.

1
Fysiotherapie Willems is gespecialiseerd in shockwave therapie

Welk resultaat kan ik verwachten van Shockwave therapie?

Patiënten zijn zeer positief over de effecten van Shockwave therapie. Herstel is, mits voldoende therapie is toegepast, namelijk snel merkbaar.
De stofwisseling en bloedcirculatie in gebied waar de klachten zich uiten worden ondersteund en hierdoor wordt de genezingskracht van het lichaam geactiveerd, met een afname van de pijn tot gevolg.
Als er sprake is van verkalkingen worden deze weker door de golven. Mede hierdoor ontstaan afvalstoffen in het gebied. Het lichaam ruimt deze afvalstoffen zelf op: dat gebeurt door specifieke cellen, namelijk de macrofagen.

“Dankzij de shockwavebehandelingen kan ik nu weer hardlopen”

Mijn behandeling vond plaats bij Gert Jan. Een prettige fysiotherapeut die goed kan luisteren en aan de hand van een kort onderzoek een behandelplan maakt. De praktijk heeft de nieuwste apparatuur op het gebied van shockwave. Gert-Jan heeft mij uiteindelijk goed geholpen, dankzij zijn shockwavebehandelingen kan ik nu weer hardlopen. Dankjewel!

Heeft Shockwave therapie ook nadelen en bijwerkingen?

Over het algemeen verloopt een Shockwave therapie behandeling zonder bijwerkingen. Er zijn echter situaties waar wel een bijwerking ervaren kan worden. Dit ligt vaak aan de aard van de klacht, de hevigheid van de klacht en de plek op het lichaam waar de behandeling plaatsvindt.
Eventuele bijwerkingen van Shockwave therapie:

 • De huid van het behandelde gebied kan tijdelijk rood worden of er kunnen puntbloedinkjes ontstaan.
 • Er kan een tijdelijke zwelling, doof gevoel of tintelingen in het behandeld gebied optreden.
 • Direct na de behandeling kan de pijn kortdurend toenemen.
Er zijn veel toepassingsmogelijkheden voor shockwavetherapie

Kosten & Tarieven van Shockwave therapie

Shockwave vergoedt de zorgverzekeraar op basis van verrichtingen fysiotherapie. Als u verzekerd bent voor fysiotherapie, dan wordt de behandeling met shockwave door de verzekeraar vergoed vanuit het aanvullende pakket. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeringen en rekenen geen eigen bijdrage voor de shockwavebehandeling.

Ga naar tarieven en vergoeding

Hoe vaak een Shockwave therapie behandeling?

Tussen twee behandelingen zit meestal een periode van ongeveer 7 tot 10 dagen, afhankelijk van de oorzaak van de pijnklachten. Gemiddeld zijn 4 tot 6 behandelingen nodig om tot een optimaal resultaat te komen, maar het kan ook zijn dat één of twee sessies genoeg zijn om de pijnklachten te laten verhelpen.

Afspraak maken

Wil jij een afspraak plannen bij de meest gespecialiseerde Shockwave praktijk van Groningen?
Meld je direct aan. We plannen een afspraak en nemen zo snel mogelijk contact met je op om deze te bevestigen.

Nu aanmelden