Artrose

Fysiotherapie bij Artrose

Artrose is een aandoening van het kraakbeen en bot van je gewrichten. Soms wordt artrose wel ‘slijtage’ genoemd. Maar dat is niet het geval, het is een aandoening van het hele gewricht. Jonge mensen kunnen ook artrose krijgen. Bij artrose wordt het kraakbeen van je gewricht dunner en slechter van kwaliteit. Soms verdwijnt het helemaal, waardoor het onderliggende bot beschadigd kan raken of kan gaan vervormen. Ook bij artrose kunnen ontstekingen voorkomen, maar dit is geen auto-immuunreactie.

Artrose is één van de meest voorkomende chronische klachten. In Nederland hebben 1,26 miljoen mensen artrose in één of meerdere gewrichten.

Mensen met artrose kunnen last hebben van de volgende symptomen:

  • Pijn, zwelling en stijfheid in gewrichten
  • Ochtendstijfheid
  • Vermoeidheid
  • Minder spierkracht
  • Slechtere conditie

Is reumatische artritis hetzelfde als artrose?
Het kan zijn dat je hebt gelezen dat artrose geen reuma is. Dit ligt echter complexer: artrose is een reumatische aandoening, alleen is het geen ontstekingsreuma. Ontstekingsreuma, ofwel de ‘klassieke reuma’ is eigenlijk een groep aandoeningen, waarvan reumatoïde artritis de meest voorkomende vorm is.

Is er een verschil in symptomen en klachten? Wel degelijk. Bij reuma staat de ontsteking van het gewricht meer op de voorgrond dan bij artrose, de mate van pijn is anders en de behandeling vaak ook.

Fysiotherapie Willems: Krijg grip op je klachten

Wil je weten wat Fysiotherapie Willems specifiek voor jouw artrose kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met onze therapeuten. Onze specialisten staan klaar om je te helpen.

Afspraak inplannen

Hoe krijgt iemand Artrose?

Het verschilt van persoon tot persoon of de ziekte erger wordt en hoe snel. Ook kun je de ene periode meer last hebben van klachten dan de andere periode. Het gebruik van medicijnen zorgt er meestal voor dat de ontsteking in de gewrichten minder wordt. Door roken kan de ziekte juist erger worden.

De oorzaak is meestal een natuurlijk proces van slijtage door ouderdom. Maar het kan ook ontstaan door overbelasting (bij zwaar fysiek werk of sporten waarbij het uiterste van gewrichten gevraagd wordt) of steeds terugkomende blessures of fracturen door het sporten.

Risicofactoren zijn:

  • Hoge leeftijd
  • Overgewicht
  • Fysiek zwaar werk
  • (Sport) letsel/fracturen

Hoe gaan we te werk om in kaart te brengen waar jij last van hebt?

Allereerst doen we een intake (anamnese). We willen namelijk alle informatie hebben met betrekking tot de voorgeschiedenis en relevante omstandigheden van de klachten. De anamnese komt tot stand door je gerichte vragen te stellen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Hoelang heb je al last?
  • Hoe is het verloop van de klacht?
  • Wanneer heb je het meeste pijn?
  • Heb je vaker last gehad?

Na de intake is het belangrijk om de standaard fysiotherapeutische diagnostische technieken toe te passen om een goed beeld te krijgen van de ernst, de beperkingen en de mogelijkheden. De fysiotherapeut beoordeelt allereerst uw algemene beweeglijkheid en houding. Daarna gaat hij verder met het lokale onderzoek van de spieren en de beweeglijkheid van de gewrichten. Denk aan:

  • Mobiliteit
  • Kracht
  • Bewegingspatronen
  • Functiestoornissen

Hoe gaan we je behandelen zodat je grip op je pijnklachten krijgt?

De fysiotherapie zal aandacht besteden aan balans oefeningen om ook de spieren rondom de gewrichten te versterken. Daarnaast is het verbeteren van coördinatie en balans cruciaal zodat het gewricht gestabiliseerd wordt door de spieren en het gewricht/ kraakbeen minder te lijden heeft.

Uit onderzoek blijkt dat oefentherapie kan bijdragen aan het herstel en het verminderen van pijnklachten. Oefentherapie kan gegeven worden door zowel een fysiotherapeut als een oefentherapeut.

Manuele therapie is een specialisatie van de fysiotherapie. In dit specialisme staat bewegingsvrijheid en mobiliteit centraal. De manueel therapeut beoordeelt alle gewrichten in samenhang en zoekt verbanden. Doordat de manueel therapeut je complete lichaam beoordeelt in plaats van slechts één onderdeel, kan hij een heldere analyse maken van wat er mankeert. De manueel therapeut kijkt dus verder dan je specifieke klacht.

5 tips om nu al te beginnen met herstel

Lichaamsbeweging

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, tenminste 5 dagen per week minimaal 30 minuten bewegen

1

Voorkom zware belasting

Voorkom zware belasting (overbelasting) op de gewrichten door té intensief sporten) of een te harde ondergrond). Kies bij voorkeur voor een sport waarbij de gewrichten niet te zwaar belast worden (liever fietsen, zwemmen, wandelen boven contactsporten of hardlopen)

2

Trainingsprogramma

Bouw een training of trainingsprogramma rustig op (duur, intensiteit, frequentie)

3

Rustpauzes

Las rustpauzes in tijdens het bewegen

4

Goede schoenen

Zorg voor goede schoenen met dempende zolen

5
Ik heb gelezen dat er een speciaal potje is voor mensen met knie of heup artrose, klopt dit?+

Er is voor iedereen die last heeft van knie of heup artrose een potje van 12 behandelingen vanuit de zorgverzekering. Deze 12 behandelingen mogen maximaal één keer per persoon toegekend worden. Neem contact op met ons om hier hulp bij te krijgen.

Afspraak maken

Wil jij een afspraak plannen bij de meest gespecialiseerde praktijk van Groningen?
Meld je direct aan. We plannen een afspraak en nemen zo snel mogelijk contact met je op om deze te bevestigen.

Afspraak inplannen