Manuele therapie

Fysiotherapie Willems: Manuele therapie Specialist Groningen

Wilt je weten wat Manuele therapie specifiek voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met onze therapeuten. Onze specialisten staan klaar om je te helpen.

Afspraak inplannen

Wat is Manuele Therapie?

Manuele therapie is een specialisatie van de fysiotherapie. In dit specialisme staat bewegingsvrijheid en mobiliteit centraal. De manueel therapeut beoordeelt alle gewrichten in samenhang en zoekt verbanden. Doordat de manueel therapeut je complete lichaam beoordeelt in plaats van slechts één onderdeel, kan hij een heldere analyse maken van wat er mankeert. De manueel therapeut kijkt dus verder dan je specifieke klacht.

Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar, gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.

Beeld van een manuele therapie behandeling

Wat is het verschil tussen manuele therapie en chiropractie?

Manuele therapeuten moeten een opleiding tot fysiotherapeut gevolgd hebben voor ze zich kunnen specialiseren. Hierdoor hebben zij een BIG-registratie als zorgverlener. Chiropractie en osteopathie zijn alternatieve geneeswijzen, waar kraken een onderdeel van is.

Manuele therapie focust zich op het bewegingsapparaat (botten, gewrichten en spieren). Een chiropractor richt zich voornamelijk op de wervelkolom en probeert met manipulaties (kraken) de klachten te herstellen. Het grootste verschil is dat manuele therapie veel meer werkt met mobilisaties, en pas later manipulaties toepast.

Fysiotherapie Willems is geaccrediteerd en veilig. Guido Willems is fysiotherapeut en geschoold manueel therapeut. Al meer dan 10 jaar werkzaam in Groningen. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van de behandeling.

Manuele therapie is de juiste keuze voor je als je last hebt van:

  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Nek- en schouderklachten, al dan niet met uitstraling naar de armen
  • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • Hoge rugklachten in combinatie met rib- en borstpijn of duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
  • Heupklachten

Hoe ziet een manuele therapie behandeling eruit?

Het begin van manuele therapie bestaat uit twee belangrijke onderdelen, namelijk een vraaggesprek (intake) en een lichamelijk onderzoek.
In het gesprek worden vragen gesteld om tot de aard van de klacht te komen, hoe lang en hoe hevig de klachten zijn. Zodra alle benodigde informatie duidelijk is voor de therapeut kan er begonnen worden aan het lichamelijke onderzoek waarbij de manueel therapeut de houding en bewegingen beoordeelt en de gewrichten onderzoekt.

Er kan bij manuele therapie vrijwel meteen vastgesteld worden of er een positief resultaat behaald kan worden. Is dat niet het geval, dan geeft de therapeut een advies voor een eventuele andere manier van therapie. In ieder geval is meteen duidelijk waar je staat en wat de vervolg stappen zijn.

De behandeling is gericht op zowel het herstellen of verminderen van de functiestoornissen en de pijn alsook het verbeteren van de vaardigheden in de dagelijkse activiteiten, het werk en in de sport. De manueel therapeut past twee specifieke technieken, mobilisatie en manipulatie, toe om de gewrichten beter te laten functioneren en de houding en bewegingen te verbeteren.

1

Mobilisaties

Een mobilisatie is een repeterend toegepaste techniek, meestal in de beperkte bewegingsrichting. Mobiliseren is passief als de patiënt zelf niets beweegt. Het lichaamsdeel of gewricht is ontspannen en wordt door de therapeut bewogen. In het geval van actief mobiliseren gaat het om oefeningen waarbij de patiënt het gewricht zelf in beweging brengt. Een combinatie tussen deze twee vormen is ook mogelijk.

2

Manipulaties

Een manipulatie is een mobilisatie in een eindstand, uitgevoerd met een gedoseerde snelheid met een korte impuls. Het is een zuiver passieve, voor een patiënt niet controleerbare beweging, waarbij een knappend geluid kan optreden. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig, vreemd, maar niet pijnlijk gevoel.

3
Een van de mogelijkheden bij manuele therapie

Welk resultaat kan ik verwachten van Manuele therapie?

Patiënten zijn zeer positief over de effecten van manuele therapie. Herstel van de klacht is namelijk snel en vaak direct merkbaar. Directe ontspanning en herstel van gewrichten, resulteren in een snelle pijnafname en functieherstel. Als er ontspanning is, kan er gewerkt worden aan de mobiliteit van de gewrichten en aan het verbeteren van kracht en coördinatie.

Wat zijn de bijwerkingen en nadelen van manuele therapie?

Na een behandeling met manuele therapie, en in het bijzonder na een manipulatie, kunt u (in zeldzame gevallen) een kortdurende verergering van de klachten merken.
De meest genoemde bijwerkingen van manuele therapie zijn:

  • Spierpijn
  • Stijfheid
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid

“"Na jaren van klachten, in 4 behandelingen verholpen"”

Zeer kundige fysiotherapeut/manueel therapeut. Had al jaren last van mijn nek. Ben al bij veel fysiotherapeuten geweest maar bleef klachten houden. Gelukkig adviseerde een vriendin mij om naar Guido Willems te gaan en hij hielp me in 4 behandelingen van mijn pijnklachten af.

Vakbekwaamheid en Accreditatie

De Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) is al ruim 30 jaar dé beroepsinhoudelijke vereniging voor manueel therapeuten in Nederland. De NVMT is erkend door de landelijke beroepsorganisatie Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).
Leden houden hun vakkennis en kunde voortdurend op peil door bij- en nascholing en zijn hierdoor op de hoogte van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen en behandelwijzen.

Kosten & Tarieven van Manuele therapie

Voor personen tot 18 jaar zit manuele therapie in Nederland in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Wil je weten of Manuele therapie vergoed wordt door uw zorgverzekeraar? Lees dan ons kosten- en vergoedingenoverzicht.

Ga naar tarieven en vergoeding

Afspraak maken

Wil jij een afspraak plannen bij de meest gespecialiseerde Manuele therapie praktijk van Groningen?
Meld je direct aan. We plannen een afspraak en nemen zo snel mogelijk contact met je op om deze te bevestigen.

Afspraak inplannen