Peesklachten

Wat zijn peesklachten?

Wanneer je de spieren overbelast, kunnen de pezen geïrriteerd en ontstoken raken. Dit kan leiden tot peesklachten. Helaas komen peesinfecties vaak voor en kunnen ze lang aanhouden. Ze gaan vaak spontaan over, maar dit kan lang duren. Je kan begeleiding krijgen om het herstel te versnellen.
Peesklachten (ook wel tendinopathie genoemd) komen relatief veel voor in de knie en de achillespees. Peesproblemen ontstaan vaak wanneer een persoon een last draagt die zwaarder is dan hij aankan. Er is dan een lichte irritatie die drukgevoelig is en stekende pijnen afgeeft, maar eenmaal in beweging neemt de klacht af. Dit is vaak te verhelpen met op maat gemaakte schoenen. Als hier niet goed op wordt geanticipeerd, kan deze irritatie verergeren.

Fysiotherapie Willems: Zet een streep door jouw peesklachten

Wil je weten wat Fysiotherapie Willems specifiek voor jouw peesklachten kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met onze therapeuten. Onze specialisten staan klaar om je te helpen.

Afspraak inplannen

Alledaagse peesklachten

Mensen met alledaagse klachten aan de pezen hebben klachten zonder duidelijke oorzaak die ook wel als aspecifieke klachten worden aangeduid.  De aanduiding ‘aspecifieke klacht’ slaat dus op klachten zonder aantoonbare specifieke medische oorzaken.

Overbelasting is een van de meest voorkomende oorzaken van peesklachten. Dit kan langdurige overbelasting (herhalend werk) of acute overbelasting (vallen of schoppen op de pees) zijn.

 

Je hebt last van:

  • Pijn, stijfheid en vermoeidheid die optreden na een periode van inspanning.
  • Wanneer je een beweging start, is er een korte pijn.
  • Pijn die regelmatig terugkomt.
  • Pijn die blijft, zelfs als je beweegt.
  • Pijn is dermate aanwezig dat bewegen helemaal niet meer mogelijk is.
  • Pijn is altijd aanwezig, zelfs als u uw spieren niet belast.
Oefentherapie bij peesklachten

Chronische en acute klachten

Men kan peesklachten ook onderverdelen in chronische en acute klachten. Wanneer de klachten korter dan zes weken aanwezig zijn, spreekt men van acute peesklachten. Wanneer de klachten langer dan drie maanden aanhouden, spreken we van chronische peesklachten. Er wordt vaak gedacht dat er bij chronische klachten niets meer kan worden gedaan, maar zelfs bij chronische klachten kunnen behandelingen van een fysiotherapeut goed werken.

Het risico op aspecifieke peesklachten is verhoogd bij:

  • Ouderdom
  • Onderbelasting; bijvoorbeeld wanneer je in het gips zit
  • Onderliggende aandoeningen zoals reuma of diabetes
  • Verkalking rond de pees

Hoe gaan we te werk om in kaart te brengen waar jij last van hebt?

Allereerst doen we een intake (anamnese). We willen namelijk alle informatie hebben met betrekking tot de voorgeschiedenis en relevante omstandigheden van de klachten. De anamnese komt tot stand door je gerichte vragen te stellen. Denk bijvoorbeeld aan:
• Hoelang heb je al last?
• Heb je een idee hoe de klacht is ontstaan?
• Hoe is het verloop van de klacht?
• Wanneer heb je de meeste pijn?
• Heb je vaker last gehad?

Na de intake is het belangrijk om de standaard fysiotherapeutische diagnostische technieken toe te passen om een goed beeld te krijgen van de ernst, de beperkingen en de mogelijkheden. De fysiotherapeut beoordeelt allereerst uw algemene beweeglijkheid en houding. Daarna gaat hij verder met het lokale onderzoek van de pezen en de beweeglijkheid van de gewrichten. Denk aan:
• Mobiliteit
• Kracht
• Bewegingspatronen
• Functiestoornissen

Fysiotherapie Willems maakt daarnaast ook soms gebruik van echografie, om een beeld te krijgen van de ‘zachte’ weefsels. Denk hierbij aan spieren, pezen, slijmbeurzen en kapsels. Met echo-onderzoek kan al snel en duidelijk een beeld van de klachten worden gegeven. Een echo geeft een beeld vanaf de binnenkant van het pijnlijke gebied. Dat is prettig, omdat aan de buitenkant niet alles zichtbaar of voelbaar is.

Behandeling met shockwave methode
Fysiotherapie Willems is gespecialiseerd in shockwave therapie

Wat zijn de behandelingen?

Na de anamnese en het onderzoek wordt een behandelplan opgesteld. Herstel kan via verschillende specialisaties, waaronder shockwave therapie.
Shockwave therapie is een behandeltechniek waarbij patiënten worden blootgesteld aan krachtige schokgolven, die door middel van een behandelkop nauwkeurig worden gericht zodat ze een mechanisch effect hebben op de gewenste plek in het lichaam.
U kunt ook kiezen voor EPTE. Bij de dunne naald in de pees veroorzaakt de milde stroom een effect waardoor de pees weer nieuwe bindweefselvezels aanmaakt. Ook als die pees al jaren pijnlijk of zelfs beschadigd is. Dankzij de wetenschappelijk bewezen, speciale oefenmethode helpen we ook de pezen weer sterk te worden en zogenaamde “treksterkte”.

Manuele therapie is een specialisatie van de fysiotherapie. In dit specialisme staat bewegingsvrijheid en mobiliteit centraal. De manueel therapeut beoordeelt alle gewrichten in samenhang en zoekt verbanden. Doordat de manueel therapeut je complete lichaam beoordeelt in plaats van slechts één onderdeel, kan hij een heldere analyse maken van wat er mankeert. De manueel therapeut kijkt dus verder dan je specifieke klacht.

Specifieke pezenklachten

Wanneer de oorzaak duidelijk is, spreekt men van specifieke klachten aan de pees. Voorbeelden van specifieke klachten aan de pees zijn:

• Achillespees (achilles tendinopathie)
• Jumper’s knee (patellatendinopathie)
• Elleboog (epicondylitis lateralis)
• Schouder (cuff tendinopathie)
• Hielspoor (fasciitis plantaris)
• Heup (tractus Iliotibalis)

Achillespees (achilles tendinopathie)

Achilles tendinopathie is een aandoening waarbij lastafhankelijke pijn kan optreden in de achillespees. Het kan zowel bij sporters als bij niet-sporters voorkomen. Ongeveer 2-3 per 1.000 volwassenen ontwikkelen Achilles tendinopathie. De behandeling van Achilles tendinopathie verschilt van persoon tot persoon.

Tijdens de fysiotherapeutische behandelingen kunnen verschillende specialismen worden toegepast:
Dry needling
Manuele therapie
Shockwave
Oefentherapie
EPTE

Elleboog (epicondylitis lateralis)

Bij een tenniselleboog heb je pijn aan de buitenkant van de elleboog. Deze pijn kan uitstralen naar je onderarm en pols. De klachten ontstaan vooral als je de strekspieren van de pols en de hand aanspant, bijvoorbeeld als je iets met je hand wilt oppakken, met de handpalm naar beneden gericht.
Als je klachten hebt ter plaatse van de aanhechting van de pezen aan de binnenkant van de elleboog, wordt dit een golferselleboog (epicondylitis medialis) genoemd.

Tijdens de fysiotherapeutische behandelingen kunnen verschillende specialismen worden toegepast:
Dry needling
Manuele therapie
Shockwave
Oefentherapie
EPTE

Hielspoor (fasciitis plantaris)

Hielspoor of plantaire fasciitis is een aandoening die klachten geeft ter hoogte van de hiel. Het is een veelvoorkomende aandoening die een groot aantal mensen in hun leven treft. De medische term fasciitis plantaris betekent een ontsteking van de aanhechting van het peesblad (fascia plantaris) onder de voet op het hielbeen, in de volksmond hielspoor genoemd. Deze fascia is een dikke, stevige band die loopt van het hielbeen tot aan de tenen.
Hielspoor wordt waarschijnlijk veroorzaakt door te lang te veel spanning op de pees onder je voet. Bijvoorbeeld als je lang staat of loopt.

Tijdens de fysiotherapeutische behandelingen kunnen verschillende specialismen worden toegepast:
Dry needling
Manuele therapie
Shockwave
Oefentherapie
EPTE

Heup (tractus Iliotibialis)

De iliotibiale band is een grote pees die van de bekkenkam over de buitenkant van de dij naar de knie loopt. Onderweg passeert het de trochanter major. Dit is een knobbeltje van het dijbeen dat iets naar buiten steekt. Bij het pijnsyndroom van de trochanter major wordt pijn gevoeld rond de trochanter major.
De pijn wordt veroorzaakt door beschadigde of geïrriteerde structuren die over of langs de trochanter major bewegen. De spieren aan de buitenkant van de heup worden de heupabductoren genoemd. Ze tillen het bovenbeen naar buiten en voorkomen dat we tijdens het lopen door de heup zakken.

Tijdens de fysiotherapeutische behandelingen kunnen verschillende specialismen worden toegepast:
Dry needling
Manuele therapie
Shockwave
Oefentherapie
EPTE

Jumper’s knee (patellatendinopathie)

Bij een jumper’s knee is er schade ontstaan aan de aanhechting van de pees. Deze irritatie ontstaat vaak na langdurige overbelasting en kan leiden tot ontstekingen aan de aanhechting van het onderbeen. Een springersknie is een overbelasting van de pees van de knieschijf. Bij een jumpersknie voelt men pijn net onder de knieschijf en deze wordt erger als er spanning op de patellapees staat, zoals bij het buigen van de knie, springen of traplopen.

Je hebt last van:

• zwelling
• afbraak van weefsel
• pijn aan de onderkant van de knieschijf
• stijfheid
• verminderde mobiliteit

Tijdens de fysiotherapeutische behandelingen kunnen verschillende specialismen worden toegepast:

Medical taping
Triggerpoint therapie
Dry needling therapie
Oefentherapie
Shockwave therapie
EPTE

Behandeling met dry needling methode

5 dingen die je niet moet doen bij peesklachten:

Volledige rust

Het oude gezegde "gebruik het of verlies het" geldt ook voor pezen. Rust alleen vermindert het vermogen van de pees om te worden belast. Het heeft ook een negatieve invloed op de spier die aan de pees en het lichaamsdeel is bevestigd. Hierdoor kan de pees na verloop van tijd minder belasting weerstaan. U moet pijn echter niet negeren (zie punt 4). De pees moet worden belast tot het niveau dat de pees kan verdragen. Dan moet dit niveau langzaam worden opgebouwd.

1

Het ondergaan van passieve therapieën

Behandelingen die er niet op gericht zijn het belastbaarheidsvermogen van de pees te vergroten, hebben op de lange termijn meestal geen zin. Deze behandelingen verminderen de pijn slechts voor een korte periode. Als de pees weer wordt belast, keert de pijn terug.

2

Injectietherapieën

Gedegen wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het injecteren van stoffen in een pees niet effectief is. Het advies: pas een injectie in een pees toe als is aangetoond dat een goed beweegprogramma van minimaal 2-3 maanden niet werkt.

3

De pijn negeren

De belasting van de pees is te groot. Pijn is een signaal dat de belasting te zwaar is. Verminder het deel van de training dat de overbelasting veroorzaakte.

4

Nemen van short cuts bij de revalidatie

Stappen overslaan bij revalidatie werkt niet. De pees heeft tijd nodig om kracht en capaciteit op te bouwen (belastbaarheid). Dit kan tot 3 maanden duren of soms zelfs langer. Resultaten op de lange termijn zijn goed wanneer de juiste revalidatie wordt gevolgd. Andere therapieën die herstel beloven, bieden meestal alleen verbeteringen op korte termijn, waarbij de pijn terugkeert wanneer de pees opnieuw wordt belast.

5

Afspraak maken

Wil jij een afspraak plannen bij de meest gespecialiseerde praktijk van Groningen?
Meld je direct aan. We plannen een afspraak en nemen zo snel mogelijk contact met je op om deze te bevestigen.

Afspraak inplannen