Medical taping

Fysiotherapie Willems: Medical taping Specialist Groningen

Wil je weten wat Medical taping specifiek voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met onze therapeuten. Onze specialisten staan klaar om je te helpen.

Afspraak inplannen

Wat is Medical taping

Medical taping is de verzamelnaam voor het tapen met elastische tape. De tape, ook wel kinesiotape, is beschikbaar in verschillende soorten en is bekend om zijn felle kleuren. De bekendste soort kinesiotape is Curetape.

Medical taping wordt gebruikt bij nabehandeling van blessures, het verminderen van ontstekingen of vochtophopingen, houdingscorrecties en behandeling van klachten door overbelasting (zoals KANS, tennis- of golfelleboog). Ook neuro-reflectoire beïnvloeding (het verminderen van uitstralende pijn), bijvoorbeeld bij hoofdpijn, behoort tot de mogelijkheden. Medical taping is daarmee een revolutionaire behandelmethode die aanvullend is op de bestaande behandelmethodieken.

De Japanner Kanzo Kase is de grondlegger van Medical Taping. Zijn uitgangspunt is dat beweging en spieractiviteit nodig zijn bij het genezen en voorkomen van lichamelijke problemen. Spieren hebben niet alleen invloed op de lichaamsbewegingen, maar ook op de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur. Disfunctionerende spieren kunnen daarom zorgen voor tal van klachten. Echter, op moment dat je een spier die niet goed functioneert ondersteunt met medical tape, stimuleert dit het zelfherstellende vermogen van het lichaam.

Fysiotherapie Willems is geaccrediteerd, veilig en bekwaam. Onze Medical taping specialisten zijn Guido Willems, Koen Blansjaar, Mark Siccama, Simone de Vries en Gert-Jan Geertsema.

Maak kennis met ons team

Medical taping of kinesotape behandeling

Medical taping is de juiste keuze voor je als je last hebt van:

  • Ondersteuning van gewrichten
  • Spanningstoename in de spieren
  • Spieren laten ontspannen
  • Spieren beschermen tegen overbelasting
  • Corrigeren van lichaamshouding
  • Pijnvermindering
  • Reduceren van zwellingen/ ontstekingen
  • Verbeteren van huidconditie
  • Hooikoortsklachten

Hoe ziet een Medical taping behandeling eruit?

De fysiotherapeut analyseert eerst je klachten door een gesprek en gericht onderzoek. Daarna onderzoekt hij de spieren die mogelijk de pijn veroorzaken.
Het toepassen van Medical taping is een techniek die gebaseerd is op het natuurlijke genezingsproces van het lichaam zelf. De werking van de tape berust op het principe om de doorbloeding rondom en onder de tape te stimuleren. Door het elastische tape goed aan te brengen, wordt je bovenste huidlaag opgetild, waardoor het onderliggende systeem – o.a. zenuwbanen en lymfevaten – gestimuleerd wordt.

Dit proces werkt weer dieper door op onderliggende spieren en gewrichten. Met Medical tape wordt de pijn sterk verminderd, je blijft in beweging en je herstelt sneller. Om te verzekeren dat de spieren zich vrij kunnen bewegen, wordt een rekbare tape met een elasticiteit van 130-140% van de oorspronkelijke lengte gebruikt.
Na de behandeling krijg je oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden. Met medical tape kun je gewoon bewegen, sporten, douchen en zwemmen. De tape kan gemiddeld 4-5 dagen blijven zitten, afhankelijk van hoe zwaar je je lichaam belast.

Welk resultaat kan ik verwachten van Medical taping?

Patiënten zijn zeer positief over de effecten van medical taping. Herstel van de klacht is namelijk snel en vaak direct merkbaar. Directe ontspanning en herstel van de stofwisseling in de spier zelf, resulteren in een snelle pijnafname en functieherstel van de spier.

Medical taping bij hooikoorts

Wanneer je last hebt van hooikoorts, ben je allergisch voor pollen waar je lichaam sterk op reageert. De allergie is gerelateerd aan het seizoen. Hooikoortsklachten komen namelijk wanneer bomen, grassen en planten gaan bloeien. In de bloeitijd komen stuifmeelkorrels vrij. Heb je last van hooikoorts en je ogen, neus, mond of keel komen in aanraking met de stuifmeelkorrels, dan geeft dat een prikkeling op de slijmvliezen. Het lichaam vertoont een heftige afweerreactie, met gezwollen slijmvliezen en vervelende klachten als gevolg. Bij hooikoorts kan je last hebben van een verstopte neus of een loopneus, traanogen, veel niezen, jeuk aan neus, keel of ogen, en vermoeidheid.

Bij medical taping wordt een speciale tape op het lichaam, in dit geval op rug en borst, aangebracht. De tape moet ervoor zorgen dat het bloed beter in het lichaam wordt gecirculeerd. De tape beïnvloedt de hulpademhalingsspieren en via het zenuwstelsel ook het longgebied.
Één behandeling met medical taping kan al voor een gewenst resultaat zorgen. De tape blijft enkele dagen tot een week zitten.

Medical taping (kinesotape) kan op verschillende plaatsen worden aangebracht

Heeft medical taping ook nadelen en bijwerkingen?

Over het algemeen verloopt een medical taping zonder bijwerkingen. Er zijn echter situaties waar wel wat stijfheid ervaren kan worden. Dit ligt vaak aan de aard van de klacht, de hevigheid van de klacht en de plek op het lichaam waar de behandeling plaatsvindt.

Wat is Curetape

CureTape® kinesiology tape is een veilig, latexvrij product met een kwaliteitskeurmerk en wordt geproduceerd in Zuid-Korea. Het elastische katoen is voorzien van een ventilerende, hypoallergene acryllijmlaag.CureTape® wordt o.a. gebruikt voor het activeren van de bloed en lymfecirculatie (na)behandeling van blessures aan het bewegingsapparaat onmiddellijke pijndemping en verandering van de range of motion verbetering van de spierfunctie en huidstructuren ondersteuning van de gewrichtsfunctie.

Kosten & Tarieven van Medical taping

Medical taping is een relatief goedkope behandeling. Medical Taping vergoedt de zorgverzekeraar op basis van verrichtingen fysiotherapie. Wil je weten of Manuele therapie vergoed wordt door uw zorgverzekeraar? Lees dan ons kosten- en vergoedingenoverzicht.

Ga naar tarieven en vergoeding

Afspraak maken

Wil jij een afspraak plannen bij de meest gespecialiseerde medical taping praktijk van Groningen?
Meld je direct aan. We plannen een afspraak en nemen zo snel mogelijk contact met je op om deze te bevestigen.

Afspraak inplannen