EPTE

Fysiotherapie Willems: EPTE Groningen

Wilt je weten wat EPTE specifiek voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met onze therapeuten. Onze specialisten staan klaar om je te helpen.

Afspraak inplannen

Wat is EPTE

EPTE (Percutane Electrolyse Therapie) is een nieuwe behandelmethode om chronische peesklachten te behandelen. We spreken van chronische peesklachten als symptomen langer dan 3 maanden aanwezig zijn. Echografie staat aan de basis van EPTE. Hierdoor ben je in staat om samen met de fysiotherapeut mee te kijken naar de plek waar de ontsteking zich bevind. Zodra de ontsteking is vastgesteld wordt er een dunne naald ingebracht. De naald is vergelijkbaar met de naald die gebruikt wordt bij dry needling. Deze naald zal stroom geleiden precies in de ontsteking of het overbelaste gebied. De resultaten van EPTE zijn erg goed, ook omdat zo specifiek en rechtstreeks behandeld kan worden.

Manipulatie van ontstekingsreacties

EPTE is een behandeling gebaseerd op het manipuleren van het lichaamseigen ontstekingsreactie. Ontstekingsreacties worden vaak gezien als iets kwaadaardigs. Echter in een gezonde pees treed na inspanning altijd een ontstekingsreactie op dit leidt uiteindelijk tot een sterker wordende pees. Door overbelasting verloopt dit proces minder of helemaal niet goed. Hierdoor is er dus ook een beperkte aanpassing mogelijk door fysiotherapie. De EPTE behandeling zorgt voor een gecontroleerde ontstekingsreactie waardoor er weer een situatie ontstaat waar bindweefsel sterker kan worden als reactie op fysiotherapie. Een EPTE behandeling is ondanks de naald niet of gering pijnlijk. U ervaart enkel lokaal een licht onaangenaam gevoel.

Fysiotherapie Willems is geaccrediteerd en veilig. Simone de Vries en Christiaan Krikke zijn gespecialiseerd EPTE therapeuten. Hun expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van de behandeling met behulp van een echoapparaat.

Ga naar opleiding en accreditaties

Beeld van een EPTE-behandeling

EPTE is de juiste keuze voor je als je last hebt van:

  • Supraspinatuspees (schouderklachten)
  • Achillespees
  • Kniepees (Patellapees)
  • Tenniselleboog (Epicondylitis lateralis)
  • Hielspoor
  • Liesklachten

Hoe ziet een EPTE behandeling eruit?

Vooraf wordt er eerst door middel van echografie een echo gemaakt om te kijken hoe de pees eruit ziet, zodat we kunnen zien hoe groot het gebied is dat behandeld moet worden. Wanneer we dit weten kan de behandeling gestart worden. Onder geleide van de echo wordt een dun naaldje ingebracht in de pees. Hierbij wordt gewerkt met stroom voor een korte tijd (max. 2 min), wat het natuurlijk herstel van een pees opnieuw op gang wordt gebracht. De behandeling kan wat oncomfortabel aanvoelen, maar is meestal niet pijnlijk. Naast de EPTE behandeling zijn oefeningen ook erg belangrijk om de chronische peesklachten te behandelen. Na de behandeling hoort u welke oefeningen u moet gaan doen en wat u beter in uw geval wel en niet kan doen qua activiteiten.

Bij EPTE wordt de ontsteking met echografie opgespoord

Welk resultaat kan ik verwachten van EPTE?

Patiënten zijn zeer positief over de effecten van EPTE. Herstel is, mits voldoende therapie is toegepast, namelijk snel merkbaar. Pijn wordt snel gereduceerd, en spieren kunnen beter ontspannen. De lichaamseigen ontstekingsreactie wordt hersteld zodat fysiotherapie veel sneller en effectiever wordt.

Heeft EPTE ook nadelen en bijwerkingen?

Over het algemeen verloopt een EPTE behandeling zonder bijwerkingen. Er zijn echter situaties waar wel een bijwerking ervaren kan worden. Dit ligt vaak aan de aard van de klacht, de hevigheid van de klacht en de plek op het lichaam waar de behandeling plaatsvindt.
Het is mogelijk dat er reacties na de behandeling optreden. Het kan zijn dat u wat vermoeid bent, meer moet plassen en de darmen gestimuleerd worden. Dit zijn normale effecten van de behandeling die vanzelf weer overgaan. Daarnaast kan er een beurs gevoel optreden, dit verdwijnt meestal weer in 2 dagen en is een normale reactie.

Hoe vaak een EPTE behandeling?

De pijnklachten worden meestal in 4-6 behandelingen minder en u kunt meestal in ongeveer 3 maanden uw activiteiten weer volledig gaan hervatten. Het kan wel een half jaar duren voordat de pees op het echobeeld weer helemaal goed is. Zo lang gaan we niet door met de therapie omdat de pijn in de meeste gevallen al over is.

Kosten & Tarieven van EPTE

EPTE is een relatief goedkope behandeling. EPTE vergoedt de zorgverzekeraar op basis van verrichtingen fysiotherapie. Wil je weten of EPTE vergoed wordt door uw zorgverzekeraar? Lees dan ons kosten- en vergoedingenoverzicht.

Ga naar tarieven en vergoeding

Afspraak maken

Wil jij een afspraak plannen bij de meest gespecialiseerde EPTE praktijk van Groningen?
Meld je direct aan. We plannen een afspraak en nemen zo snel mogelijk contact met je op om deze te bevestigen.

Afspraak inplannen