Reumatoïde artritis

Fysiotherapie bij Reumatoïde artritis

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen van je ‘bewegingsapparaat’, die niet door een ongeval zijn veroorzaakt. Je ‘bewegingsapparaat’ bestaat uit je gewrichten, spieren, pezen en botten. Het zorgt ervoor dat je je lichaam kan bewegen.

De ziekte kenmerkt zich door chronische ontstekingen van meerdere gewrichten (polyartritis). De ontsteking komt vooral voor in de kleine gewrichten van handen en voorvoeten, maar kan zich in vrijwel alle gewrichten manifesteren.

Reumatoïde artritis is de meest voorkomende vorm van reuma. In Nederland hebben bijna 260 duizend mensen artritis in één of meerdere gewrichten.

Mensen met artritis kunnen last hebben van de volgende symptomen:

 • Pijn, zwelling en stijfheid in gewrichten
 • Ochtendstijfheid
 • Vermoeidheid
 • Minder spierkracht
 • Slechtere conditie

Fysiotherapie Willems: Krijg grip op je klachten

Wil je weten wat Fysiotherapie Willems specifiek voor jouw Reumatoïde artritis kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met onze therapeuten. Onze specialisten staan klaar om je te helpen.

Afspraak inplannen

Risicofactoren

Het verschilt van persoon tot persoon of de ziekte erger wordt en hoe snel. Ook kun je de ene periode meer last hebben van klachten dan de andere periode. Het gebruik van medicijnen zorgt er meestal voor dat de ontsteking in de gewrichten minder wordt. Door roken kan de ziekte juist erger worden.

Risicofactoren zijn:

 • Roken
 • Erfelijkheid
 • Hormonale factoren

Hoe gaan we te werk om in kaart te brengen waar jij last van hebt?

Allereerst doen we een intake (anamnese). We willen namelijk alle informatie hebben met betrekking tot de voorgeschiedenis en relevante omstandigheden van de klachten. De anamnese komt tot stand door je gerichte vragen te stellen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Hoelang heb je al last?
 • Hoe is het verloop van de klacht?
 • Wanneer heb je het meeste pijn?
 • Heb je vaker last gehad?

Na de intake is het belangrijk om de standaard fysiotherapeutische diagnostische technieken toe te passen om een goed beeld te krijgen van de ernst, de beperkingen en de mogelijkheden. De fysiotherapeut beoordeelt allereerst uw algemene beweeglijkheid en houding. Daarna gaat hij verder met het lokale onderzoek van de spieren en de beweeglijkheid van de gewrichten. Denk aan:

 • Mobiliteit
 • Kracht
 • Bewegingspatronen
 • Functiestoornissen

Hoe gaan we je behandelen zodat je grip op je pijnklachten krijgt?

Uit onderzoek blijkt dat oefentherapie kan bijdragen aan het herstel en het verminderen van pijnklachten. Oefentherapie kan gegeven worden door zowel een fysiotherapeut als een oefentherapeut.

Manuele therapie is een specialisatie van de fysiotherapie. In dit specialisme staat bewegingsvrijheid en mobiliteit centraal. De manueel therapeut beoordeelt alle gewrichten in samenhang en zoekt verbanden. Doordat de manueel therapeut je complete lichaam beoordeelt in plaats van slechts één onderdeel, kan hij een heldere analyse maken van wat er mankeert. De manueel therapeut kijkt dus verder dan je specifieke klacht.

5 tips om nu al te beginnen met herstel

Lichaamsbeweging

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, tenminste 5 dagen per week minimaal 30 minuten bewegen

1

Voorkom zware belasting

Voorkom zware belasting (overbelasting) op de gewrichten door té intensief sporten) of een te harde ondergrond). Kies bij voorkeur voor een sport waarbij de gewrichten niet te zwaar belast worden (liever fietsen, zwemmen, wandelen boven contactsporten of hardlopen)

2

Trainingsprogramma

Bouw een training of trainingsprogramma rustig op (duur, intensiteit, frequentie)

3

Rustpauzes

Las rustpauzes in tijdens het bewegen

4

Goede schoenen

Zorg voor goede schoenen met dempende zolen

5

Afspraak maken

Wil jij een afspraak plannen bij de meest gespecialiseerde praktijk van Groningen?
Meld je direct aan. We plannen een afspraak en nemen zo snel mogelijk contact met je op om deze te bevestigen.

Afspraak inplannen