Myofasciale Triggerpoint

Fysiotherapie Willems: Myofascial Triggerpoint Therapie Specialist Groningen

Wil je weten wat Myofascial Triggerpoint Therapie specifiek voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met onze therapeuten. Onze specialisten staan klaar om je te helpen.

Afspraak inplannen

Wat is Myofascial Triggerpoint Therapie?

Triggerpoints zijn microverkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke verhardingen of ‘knoopjes’. Ze ontstaan door ongunstig gebruik van spieren, om wat voor reden dan ook. Hierbij valt te denken aan overbelasting, een ongeluk, maar ook onder belasting, stress of een slechte voeding. Actieve triggerpoints zorgen vaak voor pijn en andere ongemakken op een andere plek dan waar de verkramping zich bevindt. Bekende voorbeelden zijn (spannings)hoofdpijn uit de nek en schouders of RSI/ CANS (Complaints of the Arm, Neck and/ or Shoulder).

Bij de behandeling van myofasciale pijn en triggerpoints past de fysiotherapeut triggerpointmassage toe en kan daarnaast gebruik maken van dry needling. Deze middelen zijn er op gericht normaal spiergedrag te stimuleren en de myofasciale triggerpoints te deactiveren. Hierbij wordt de doorbloeding van de spieren bevorderd en zullen de opgehoopte afvalstoffen verdwijnen.

De bekendste procedure van Therapeutische massage bestaat eruit dat je een Triggerpoint een bepaald aantal seconden statische druk geeft, of net zo lang tot dat hij loskomt. Dit staat bekend als ischemische compressie. Men drukt hierbij het bloed uit het weefsel. In plaats van statische druk bij ischemische compressie is het veel beter om een reeks diepe strijkingen te geven over het knoopje van het Myofascial Triggerpoint.

Deze techniek geeft:

  • Sneller resultaat
  • Is veiliger en effectiever
  • Grotere verandering in het triggerpoint
  • Meer ergonomisch voor de masseur

Het herhaalde “melken” van de spier door de strijkende beweging is veel efficiënter in het laten afvloeien van bloed en lymfe. (Het is zoals je een vieze spons uitspoelt in een bak water, door steeds kleine kneepjes te geven.) Bijkomend voordeel van de korte strijkingen is dat onderbroken pijn beter te verdragen is dan aanhoudende pijn. Ook maakt deze methode een golf endorfine in je lichaam los.

Fysiotherapie Willems is geaccrediteerd, veilig en bekwaam. Onze Myofasciale triggerpoint specialisten zijn Guido Willems, Simone de Vries, Koen Blansjaar, Mark Siccama, Marijke Kloosterziel, en Gert-Jan Geertsema.

Maak kennis met ons team

De fysiotherapeut behandelt een triggerpoint

Myofascial Triggerpoint Therapie is de juiste keuze voor je als je last hebt van:

  • Myofasciale pijn
  • Tintelingen
  • Doof gevoel
  • Verandering in spierfunctie
  • Spierverkortingen en krachtsafname
  • Toename van zweten, rillerig zijn, onwel voelen
  • Duizelig/licht in het hoofd
  • Coördinatie stoornissen

Hoe ziet een Myofascial Triggerpoint Therapie behandeling eruit?

De fysiotherapeut analyseert eerst je klachten door een gesprek en gericht onderzoek. Daarna onderzoekt hij de spieren die mogelijk de pijn veroorzaken. De fysiotherapeut zoekt specifiek in die spieren naar de bewuste triggerpoints, waarna hij die plaatsen behandelt om de spieren te ontspannen.

Wat zijn triggerpoints? Een triggerpoint zorgt er altijd voor dat in de betreffende spier een strakke band ontstaat. Het triggerpoint is voelbaar als het meest pijnlijke punt in deze strakke band. De spier kan minder goed functioneren door deze plaatselijke verkramping: naast pijn kunnen zwakte en verlies van coördinatie ontstaan. Door in het triggerpoint te prikken met een naaldje, wordt een “Local Twitch Response” (LTR) opgewekt. Dit is een onwillekeurige samentrekking van de spiervezels (segmentale reflex), die ervoor zorgt dat de spier meteen ontspant en de spierstofwisseling gaat herstellen. Hierdoor verdwijnt het pijnlijke gebied dat door het triggerpoint veroorzaakt werd.

De triggerpoints bevinden zich in een verharde streng in de spier en voelen aan als een plaatselijke verdikking. Druk op het triggerpoint kan zeer pijnlijk zijn en wekt vaak de voor de patiënt herkenbare klachten op. De therapie is gericht op het inactiveren van de myofasciale triggerpoints. De strakke spierstrengen worden losgemaakt, waardoor de spierspanning afneemt. Een zeer snelle, effectieve methode hiervoor is dry needling. Door de behandeling raakt de spier weer helemaal ontspannen en kan de normale spierstofwisseling herstellen. De pijn wordt hierdoor minder. Met rekoefeningen wordt de lengte van de spier genormaliseerd. Waar nodig wordt met bewegingsoefeningen de volledige beweeglijkheid weer bereikt.

Na de behandeling krijg je oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

De fysiotherapeut behandelt een triggerpoint

Welk resultaat kan ik verwachten van Myofascial Triggerpoint Therapie?

Patiënten zijn zeer positief over de effecten van Myofascial Triggerpoint Therapie. Herstel van de klacht is namelijk snel en vaak direct merkbaar. Directe ontspanning en herstel van de stofwisseling in de spier zelf, resulteren in een snelle pijnafname en functieherstel van de spier. Als de spieren ontspannen zijn, kan er gewerkt worden aan de mobiliteit van de gewrichten en aan het verbeteren van kracht en coördinatie.

Is Myofascial Triggerpoint Therapie pijnlijk?

De druk op de triggerpoints tijdens de behandeling kan pijnlijk zijn en tijdelijk de klachten naar de voorgrond brengen. De intensiteit van de pijn is van snel voorbijgaande aard en meestal kan meteen een gevoel van opluchting ervaren worden.

Heeft Myofascial Triggerpoint Therapie ook nadelen en bijwerkingen?

Over het algemeen verloopt een triggerpoint therapie sessie zonder bijwerkingen. Er zijn echter situaties waar wel een bijwerking ervaren kan worden. Dit ligt vaak aan de aard van de klacht, de hevigheid van de klacht en de plek op het lichaam waar de behandeling plaatsvindt.
Eventuele bijwerkingen zijn meestal licht. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de patiënt wat gaat transpireren en dat hij zich even vermoeid voelt, maar dat herstelt zich snel.

De fysiotherapeut behandelt een triggerpoint

Vakbekwaamheid en Accreditatie

Triggerpoint therapie valt binnen de ‘beroepsomschrijving fysiotherapie’ en is sinds 2007 geaccrediteerd door het KNGF en ook door het Keurmerk. Het wordt toegepast in een toenemend aantal praktijken, in het ziekenhuis, in het revalidatiecentrum en ook in de (top)sport.

Kosten & Tarieven van Myofascial Triggerpoint Therapie

Myofascial Triggerpoint Therapie is een relatief goedkope behandeling. MTT vergoedt de zorgverzekeraar op basis van verrichtingen fysiotherapie. Wil je weten of Triggerpoint Therapie vergoed wordt door uw zorgverzekeraar? Lees dan ons kosten- en vergoedingenoverzicht.

Ga naar tarieven en vergoeding

Afspraak inplannen

Wil jij een afspraak plannen bij de meest gespecialiseerde Myofasciale Triggerpoint therapie praktijk van Groningen?
Meld je direct aan. We plannen een afspraak en nemen zo snel mogelijk contact met je op om deze te bevestigen.

Afspraak inplannen