Fysiotherapie Willems: Fasciale Therapie Specialist Groningen
Wil je weten wat Fasciale Therapie specifiek voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met onze therapeuten. Onze specialisten staan klaar om je te helpen.
Wat is Fasciale Therapie?
Het weefsel dat alles met elkaar verbindt, heet bindweefsel of fascie. Dit bindweefsel verbindt ook verschillende spieren met elkaar. Hierdoor is het bijv. mogelijk dat een beperking in de enkel, via de fascia, een pijn geeft in de knie, heup, rug en zelfs hoofdpijn.
De fascia vormen onder andere vliezen waar de spieren in liggen en deze hebben ook weer vertakkingen met de huid. Als alles juist staat afgesteld beweeg je soepel en krachtig.
Fasciatherapie is een zachte behandelmethode, welke bestaat uit specifieke manuele technieken en gerichte oefeningen. De behandeling wordt doorgaans als diepgaand en aangenaam ervaren.
Fysiotherapie Willems is geaccrediteerd, veilig en bekwaam. Onze fasciale therapie specialisten zijn Guido Willems, Simone de Vries en Mark Siccama,
Fasciale Therapie is de juiste keuze voor je als je last hebt van:
- Terugkerende klachten in de onderrug, nek of schouder
- Een klacht die niet spontaan geneest of je al jaren last hebt van chronische pijn
- Prestatie belemmeringen door steeds terugkerende sportblessures
- Onbegrepen pijn
- Tintelingen
- Doof gevoel
- Verandering in spierfunctie
- Coördinatie stoornissen
Hoe ziet een Fasciale Therapie behandeling eruit?
Pijn of stijfheid kunnen ontstaan door mechanische blokkades in gewrichten of in de fascia. Hierdoor staan de spieren en fascia verkeerd afgesteld. De fasciaal therapeut voelt via testen met de huid welke richting het lichaam opgestuurd wil worden om je geen pijn te hebben. De testen worden later herhaald zo dat vastgesteld kan worden dat er verbetering is. Je waarneming speelt daarbij een centrale rol.
Vervolgens worden de botjes en fascia in de minst pijnlijke richtingen losgemaakt en ingestuurd. Aangezien er vaak sprake is van verklevingen, kan dit soms pijnlijk zijn. Ook na de behandeling kan de pijn of stijfheid soms 1-2 dagen aanhouden. Er wordt namelijk veel vocht naar de zere plek gebracht en dat moet tijd krijgen om zijn werk te doen. Vaker merk je echter een onmiddellijke verbetering van beweeglijkheid of vermindering van de pijn. Meestal word je ook met tape behandeld.
De tape geeft zowel ondersteuning als een stabiliserend effect en zorgt voor verbetering van de positie-zin (kinesthesie). Het bindweefsel wordt in de juiste richting gestuurd, waardoor de mechaniek van het gewricht direct verbetert. Het lichaam wordt weer in balans gebracht!
Ten slotte wordt ter plekke een beweging getraind ofwel een bepaalde trainingsinstructie meegegeven. Door de training of beweging wordt de fascie voortdurend bijgestuurd waardoor herstel en versterking plaatsvindt en de pijn afneemt.
Een behandeling met fasciatherapie duurt zo’n 30 minuten tot een uur. Na een drietal behandelingen kan al heel wat vooruitgang geboekt worden. Bij chronische aandoeningen zijn meer behandelingen nodig.
Welk resultaat kan ik verwachten van Fasciale Therapie?
Je mag uiteraard een significante afname van klachten verwachten, maar ook een verbetering van de algehele lichaamshouding, verbetering van de bewegingspatronen, vergroten van de belastbaarheid en toename van veerkracht en het verkleinen van de kans op letsel of terugkeer van klachten. Je zult al snel gaan merken dat je lichaam weer soepeler en veerkrachtiger wordt, de pijn vermindert en je beter kunt functioneren.
Is Fasciale Therapie pijnlijk?
Het losmaken en insturen van de fascia kan wat gevoelig en/of pijnlijk zijn aangezien er in ernstige gevallen sprake is van verklevingen. Na de behandeling ervaar je vaak stijfheid voor een dag of twee.
Aangezien een fasciatherapeut vaak structuren in beweging brengt die in het dagelijks leven niet zo vaak gebruikt worden, is het normaal dat je de eerste dagen na een behandeling wat stijfheid en spierpijn ervaart.
Wat is het verschil tussen fascia en myofascia?
De termen fascia en myofascia worden vaak door elkaar gebruikt, waardoor het verschil niet altijd duidelijk is. Toch bestaat er een klein onderscheid tussen de twee. De term ‘fascia’ wordt vooral gebruikt om naar het bindweefsel in het algemeen te verwijzen. Het gaat hierbij dus om het bindweefsel dat zich overal in ons lichaam rond spieren, organen, botten en bloedvaten bevindt. Myofascia wordt dan weer vooral gebruikt om te verwijzen naar het bindweefsel dat zich rond onze spieren bevindt.
Vakbekwaamheid en Accreditatie
Fasciale therapie valt binnen de ‘beroepsomschrijving fysiotherapie’ en is sinds 2007 geaccrediteerd door het KNGF en ook door het Keurmerk. Het wordt toegepast in een toenemend aantal praktijken, in het ziekenhuis, in het revalidatiecentrum en ook in de (top)sport.
Kosten & Tarieven van Fasciale Therapie
Fasciale Therapie is een relatief goedkope behandeling. MTT vergoedt de zorgverzekeraar op basis van verrichtingen fysiotherapie. Wil je weten of Fasciale Therapie vergoed wordt door uw zorgverzekeraar? Lees dan ons kosten- en vergoedingenoverzicht.
Afspraak inplannen
Wil jij een afspraak plannen bij de meest gespecialiseerde Fasciale therapie praktijk van Groningen?
Meld je direct aan. We plannen een afspraak en nemen zo snel mogelijk contact met je op om deze te bevestigen.