Dry Needling

Fysiotherapie Willems: Dry Needling Specialist Groningen

Wil je weten wat dry needling specifiek voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met onze therapeuten. Onze specialisten staan klaar om je te helpen.

Afspraak inplannen

Wat is Dry Needling

Dry needling is een invasieve behandeltechniek, waarbij een zeer dunne, niet-holle naald in huid en spier gestoken wordt. Deze techniek is uiterst effectief voor behandeling van myofasciale pijn en triggerpoints. Myofasciale triggerpoints zijn kleine verhardingen in een spier, die voor flinke, uitstralende pijnklachten kunnen zorgen.

Dry needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet niet verward worden met acupunctuur. Acupunctuur is gebaseerd op TCM, de traditionele Chinese geneeskunde. Wat is dan precies het verschil tussen dry needling en acupunctuur? Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Bij dry needling wordt één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt behandeld. Dry needling werkt direct in op de spieren en is geen ‘energie’ behandeling. De methode is op geen enkele wijze te vergelijken met acupunctuur.

”Dry” duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald, er wordt alleen geprikt in de triggerpoint.

Fysiotherapie Willems is geaccrediteerd, veilig en bekwaam. Onze Dry Needling specialisten zijn Guido Willems, Koen Blansjaar, Mark Siccama en Simone de Vries. De expertise van het team ligt in het analyseren en optimaliseren van de behandeling.

Maak kennis met ons team

Aanbrengen van de dry needling-naald

Dry Needling is de juiste keuze voor je als je last hebt van:

  • Spierverhardingen
  • Pijn in een spier met of zonder uitstraling
  • Bewegingsbeperkingen en/of stijfheid
  • Verminderde kracht in de spier
  • Pijnklachten en pijnontwijkend gedrag
  • Symptomen zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen

Hoe ziet een dry needling behandeling eruit?

De fysiotherapeut analyseert eerst je klachten door een gesprek en gericht onderzoek. Daarna onderzoekt hij de spieren die mogelijk de pijn veroorzaken. De fysiotherapeut zoekt specifiek in die spieren naar de bewuste triggerpoints, waarna hij die plaatsen behandelt om de spieren te ontspannen.

Wat zijn triggerpoints? Een triggerpoint zorgt er altijd voor dat in de betreffende spier een strakke band ontstaat. Het triggerpoint is voelbaar als het meest pijnlijke punt in deze strakke band. De spier kan minder goed functioneren door deze plaatselijke verkramping: naast pijn kunnen zwakte en verlies van coördinatie ontstaan. Door in het triggerpoint te prikken met een naaldje, wordt een “Local Twitch Response” (LTR) opgewekt. Dit is een onwillekeurige samentrekking van de spiervezels (segmentale reflex), die ervoor zorgt dat de spier meteen ontspant en de spierstofwisseling gaat herstellen. Hierdoor verdwijnt het pijnlijke gebied dat door het triggerpoint veroorzaakt werd.

De behandeling is gericht op het uitschakelen van de triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje raken de spieren ontspannen. Bij langdurige klachten behandelt de therapeut vaak meerdere spieren in je arm of been.
Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich kort aan. Dat geeft een soort krampgevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kun je makkelijk bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid of stijf aan, maar dat is vaak van korte duur.
Na de behandeling krijg je oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

Dry needling therapie wordt uitgevoerd door de fysiotherapeut

Welk resultaat kan ik verwachten van Dry Needling?

Patiënten zijn zeer positief over de effecten van dry needling. Herstel van de klacht is namelijk snel en vaak direct merkbaar. Directe ontspanning en herstel van de stofwisseling in de spier zelf, resulteren in een snelle pijnafname en functieherstel van de spier. Als de spieren ontspannen zijn, kan er gewerkt worden aan de mobiliteit van de gewrichten en aan het verbeteren van kracht en coördinatie.

“"Direct een duidelijk plan"”

“Ik liep al langere tijd met klachten, maar ook een tijd rustig aan doen hielp niet. Bij Willems kon ik snel terecht. Dhr. Willems kwam direct met een duidelijk plan, na een paar behandelingen en regelmatig oefenen, ben ik er nu weer helemaal van af.”

Is dry needling pijnlijk?

Het inbrengen van het naaldje is nauwelijks merkbaar. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat geeft kortdurend een soort kramp gevoel en kan gepaard met wat lokale pijn en soms ook op afstand. Daarna ontspant de spier zich meestal direct.

Dry Needling is een bewezen effectieve therapie

Heeft dry needling ook nadelen en bijwerkingen?

Over het algemeen verloopt een dry behandeling zonder bijwerkingen. Er zijn echter situaties waar wel een bijwerking ervaren kan worden. Dit ligt vaak aan de aard van de klacht, de hevigheid van de klacht en de plek op het lichaam waar de behandeling plaatsvindt.
Eventuele bijwerkingen zijn meestal licht. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de patiënt wat gaat transpireren en dat hij zich even vermoeid voelt, maar dat herstelt zich snel.

Zeldzame, maar sterkere bijwerkingen van dry needling kunnen zijn:

  • Napijn die langer dan een week duurt
  • Tijdelijke verergering van de klacht
  • Wazig gevoel
  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid

Vakbekwaamheid en Accreditatie

Dry needling valt binnen de ‘beroepsomschrijving fysiotherapie’ en is sinds 2007 geaccrediteerd door het KNGF en ook door het Keurmerk. Het wordt toegepast in een toenemend aantal praktijken, in het ziekenhuis, in het revalidatiecentrum en ook in de (top)sport.

Fysiotherapeuten scholen zich in de dry needling methode middels een aantal cursussen.

  • Een cursus voor de behandeling van de spieren van arm en been
  • Een cursus voor de behandeling van de spieren rond de wervelkolom
  • Een aanvullende cursus voor de kaakregio en patiënten met hoofdpijn symptomen

Kosten & Tarieven van Dry Needling

Dry needling is een relatief goedkope behandeling. Dry Needling vergoedt de zorgverzekeraar op basis van verrichtingen fysiotherapie. Wil je weten of dry needling vergoed wordt door uw zorgverzekeraar? Lees dan ons kosten- en vergoedingenoverzicht.

Ga naar tarieven en vergoeding

Afspraak maken

Wil jij een afspraak plannen bij de meest gespecialiseerde dry needling praktijk van Groningen?
Meld je direct aan. We plannen een afspraak en nemen zo snel mogelijk contact met je op om deze te bevestigen.

Afspraak inplannen