Oedeemtherapie

Fysiotherapie Willems: Oedeemtherapie Specialist Groningen

Wil je weten wat oedeemtherapie specifiek voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met onze therapeuten. Onze specialisten staan klaar om je te helpen.

Afspraak inplannen

Wat is Oedeemtherapie?

Het lymfestelsel (lymfebanen en knopen) zorgt voor een voedende, zuiverende en drainerende werking. Het is een cruciaal aspect van hoe ons lichaam stoffen verwerkt en verdeelt over het lichaam. Lymfedrainage is dus een normale natuurlijke functie van ons lichaam. Dit proces kan echter, door verschillende oorzaken, verstoord raken. Veel mensen hebben last deze van abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Sommige mensen hebben het erfelijke, en aangeboren, type 1 (primair) lymfoedeem. Anderen hebben type 2 (secundair) lymfoedeem dat zich kenmerkt door het ontstaan door chemotherapie, bestralingen, spataderen, operaties of ongevallen.

Het meest voorkomende secundair oedeem is het ontstaan van beenoedeem tijdens het herstel van een gynaecologische ingreep. Oedeem in de arm na een borstoperatie komt ook vaak voor. Verder vinden we oedeem in de voeten, enkels, benen, de buik en de longen. Een andere vorm van oedeem is venues oedeem, dat ontstaat door vaatwandzwakte.
Bij beide types lymfoedeem is het weefsel rondom het gebied van de lymfevaten gezwollen of beschadigt geraakt waardoor vocht wat zich in het lichaam ophoopt niet correct verwerkt kan worden.

Gelukkig is oedeemtherapie effectief bij zowel type 1 als type 2 lymfoedeem. Om de klachten, zoals bewegingsbeperking, pijn en een algemeen zwaar gevoel te verminderen zijn er binnen de oedeemtherapie verschillende behandelingen mogelijk in de vorm van massagetechnieken, oefeningen, compressietherapie en litteken behandelingen. De oedeemtherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met verschillende soorten oefentherapie en massage die het vocht afvoerende systeem bevordert. Dit zorgt ervoor dat het vocht wordt omgeleid. Als er een stabiele situatie wordt bereikt kan de oedeemtherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om de situatie stabiel te houden.

Fysiotherapie Willems is geaccrediteerd en veilig. Simone de Vries is fysiotherapeut en gespecialiseerd oedeemtherapeut. Haar expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van de behandeling.

Ga naar opleiding en accreditaties

Oedeemfysiotherapie is de juiste keuze voor je als je last hebt van:

  • Pijn in armen en benen
  • Dikke gezwollen voeten
  • Stuwing in de armen
  • Verminderde bewegenlijkheid
  • Kortademigheid en hoesten
  • Onverklaarbare gewichtstoename

Hoe ziet een oedeemtherapie behandeling eruit?

De oedeemtherapeut analyseert eerst je klachten door een gesprek en gericht onderzoek. Daarna onderzoekt hij specifieke lymfesystemen die de vochtophoping veroorzaken. De oedeemtherapeut zoekt specifiek in die spieren naar de bewuste triggerpoints, waarna hij die plaatsen behandelt om de spieren te ontspannen.

De behandeling van oedeem bestaat uit een aantal componenten:

1

Voorlichting en advies

Een belangrijk doel bij oedeemtherapie behandelingen is zelfmanagement. De juiste huid hygiëne in combinatie met leefregels met het oedeem is namelijk uitermate belangrijk voor een maximaal resultaat.

2

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een speciale massagetechniek waardoor de afvoer van oedeem bevorderd wordt. Het is een techniek waarbij de oedeemtherapeut probeert, door een zachte pompende beweging, de vochtopname door de lymfvaten te stimuleren en het functioneren van goede vaten te bevorderen. Met specifieke handgrepen wordt de eigen beweeglijkheid van het lymfvatensysteem geactiveerd en gestimuleerd wat de afvoermogelijkheden van lymfe doet vergroten. Hierdoor kan er meer lymfe worden afgevoerd.
Het draineren begint in het halsgebied, bij de terminus, om zo de weg vrij te maken voor lymfe uit andere delen van het lichaam. Daarna worden de okselklieren en liesklieren in de gezonde gebieden gemasseerd en gedraineerd. Zo wordt er in de goed werkende lichaamsdelen ruimte gemaakt om lymfe uit het probleemgebied te ontvangen. Door daarna vanuit het oedeemgebied over de waterscheiding naar een gezond lymfegebied te masseren, wordt een alternatieve afvoerroute gecreëerd. Als laatste wordt in het oedeemgebied gemasseerd, in de richting van de waterscheiding en in een goed werkend lymfegebied.

Vaak zijn er littekens of hardnekkige plekken met bindweefsel die de lymfafvoer belemmeren. De therapeut zal deze delen met specifieke handgrepen soepel en zacht proberen te maken. Hoe zachter het weefsel des te gemakkelijker de ontstuwing van het oedeemgebied is.

3

Lymfetaping

Lymfetaping is een speciale tape methode die toegepast wordt met een elastische tape. Deze wordt op de huid aangebracht, waarin lymfebanen zich bevinden. Door de tape op een bepaalde wijze met rek aan te brengen, kunnen de lymfebanen geholpen worden om het overtollige vocht af te voeren. Deze tape werkt ook gunstig op het versoepelen van littekenweefsel en fibroses (verhardingen in het bindweefsel).

4

Zwachtelen & steunkousen

Soms is het nodig om het overtollige vocht af te voeren door druk van buiten af te geven middels een zwachtel. Dit is om het minimale volume te creëren waarna zo nodig een door een eventuele therapeutisch elastische kous de situatie behouden blijft. Dit is enkel nodig wanneer de capaciteit van het lymfesysteem niet meer voldoende is.

Na de behandeling krijg je oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

5
Fysiotherapie Stap 1 - Gewrichten Losmaken

Welk resultaat kan ik verwachten van Oedeemtherapie?

Patiënten zijn zeer positief over de effecten van oedeemtherapie. Herstel is, mits voldoende therapie is toegepast, namelijk snel merkbaar. De nieuwe en verbeterde afvoerroutes voor de lymfen verminderen vrij snel uw pijnklachten en bevorderen de bewegingsmogelijkheden.

Doordat het vocht vermindert, vermindert ook de druk in de weefsels. De huid voelt minder strak, u kunt weer makkelijker bewegen en de pijn wordt minder of verdwijnt. Daarnaast daalt het infectiegevaar en eventuele herstellende wonden versnelt herstellen.

Heeft oedeemtherapie ook nadelen en bijwerkingen?

Over het algemeen verloopt een oedeemtherapie behandeling zonder bijwerkingen. Er zijn echter situaties waar wel een bijwerking ervaren kan worden. Dit ligt vaak aan de aard van de klacht, de hevigheid van de klacht en de plek op het lichaam waar de behandeling plaatsvindt.

Het is mogelijk dat er reacties na de behandeling optreden. Het kan zijn dat u wat vermoeid bent, meer moet plassen en de darmen gestimuleerd worden. Dit zijn normale effecten van de behandeling die vanzelf weer overgaan. Daarnaast kan er een beurs gevoel optreden, dit verdwijnt meestal weer in 2 dagen en is een normale reactie.

Vakbekwaamheid en Accreditatie

In 1997 is de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie (NVFL) opgericht. Aan het lidmaatschap van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie zijn eisen gesteld. Indien een fysiotherapeut aan deze eisen voldoet, kan er aanspraak gedaan worden op accreditatie.

Kosten & Tarieven van Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is een relatief goedkope behandeling. Oedeemtherapie vergoedt de zorgverzekeraar op basis van verrichtingen fysiotherapie.Wil je weten of oedeemtherapie vergoed wordt door uw zorgverzekeraar? Lees dan ons kosten- en vergoedingenoverzicht.

Ga naar tarieven en vergoeding

Hoe vaak een oedeemtherapie behandeling?

De duur van de behandeling voor oedeemtherapie ligt tussen 30 – 45 minuten. De frequentie van de behandeling ligt tussen 2x per week en 1x per maand, hoewel voor maximaal resultaat het belangrijk is om intensief te beginnen.

Afspraak inplannen

Wil jij een afspraak plannen bij de meest gespecialiseerde Oedeemtherapie praktijk van Groningen?
Meld je direct aan. We plannen een afspraak en nemen zo snel mogelijk contact met je op om deze te bevestigen.

Afspraak inplannen