Wat vind je op deze pagina
Belangrijke informatie:
Fysiotherapie bij Chronische pijnklachten
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer één op de vijf Nederlanders lijdt aan chronische pijn. Dit is pijn waarvoor geen duidelijke lichamelijke beschadiging als (hoofd) oorzaak kan worden aangewezen en die minimaal drie maand bestaat.
Chronische pijnklachten hebben veel te maken met de ‘fight or flight response’, oftewel de ‘vecht-of-vluchtreactie’. Dit is een natuurlijke en normale reactie van het lichaam, waarbij stresshormonen vrijkomen. Het eerste hormoon is adrenaline. Hierdoor gaat je hart sneller kloppen en je bloed sneller stromen. Daarnaast komt een ander hormoon vrij, namelijk cortisol.
Wanneer je elke dag chronische pijn hebt, gaat je brein dit ook steeds meer als ‘normaal’ ervaren en gaat zich hier ook naar vormen. We zien dat mensen door de pijn ook steeds minder gaan doen en bijvoorbeeld stoppen met sporten, uit angst voor een verergering van de pijn en simpelweg omdat pijn natuurlijk niet prettig is. Dit heeft uiteindelijk weer consequenties voor alle anderen structuren van het lichaam.
De pijn gaat als het ware een eigen leven leiden, met gevolgen voor de dingen in het dagelijks leven. Je gaat bijvoorbeeld bepaalde bewegingen vermijden uit angst voor de pijn, omdat deze als acute pijn blijft aanvoelen. Of je bijt je juist door de pijn heen, wat bij heftige pijn moeilijk of niet meer vol te houden is.
Fysiotherapie Willems: Krijg grip op je pijnklachten
Wil je weten wat Fysiotherapie Willems specifiek voor jouw chronische pijnklachten kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met onze therapeuten. Onze specialisten staan klaar om je te helpen.
Onbegrip bij klachten
Bij chronische pijnklachten krijgt men vaak te horen dat de pijn geen relatie heeft met de medisch waarneembare schade en dat er niks meer aan te doen is. Je voelt je dan machteloos, waar komt die pijn dan vandaan?
Vreemde symptomen:
- Het kan lijken dat “alles, overal pijn doet”.
- Het kan lijken of de pijn “een eigen wil heeft”.
- U voelt de symptomen, terwijl u niets doet om ze te veroorzaken.
- Het wordt erger als je eraan denkt.
- Het wordt erger als je van streek bent.
- Je kunt het gevoel hebben dat uw symptomen zich van het ene gebied naar het andere verplaatsen.
Hoe chronische pijn aanvoelt verschilt per persoon: het is zeer persoonlijk. Hoe vaak het zich voordoet, hoe ernstig het is, hoelang het duurt, blijft onvoorspelbaar.
Bij chronische pijn is er een verandering opgetreden in de zenuwbanen die pijnprikkels naar de hersenen sturen. Er worden vaker en meer prikkels doorgegeven en in de hersenen ervaren als ‘pijn’. Men is gevoeliger geworden voor pijnprikkels, waardoor het pijnsignaal een ‘vals’ alarm afgeeft. De pijn wordt eerder en heviger gevoeld dan dat de bedoeling is.
Veel voorkomende symptomen:
- Een continue of afwisselende aanwezigheid van de pijn
- Geen duidelijke oorzaak of verklaring van de pijn
- Pijn op verschillende plekken in het lichaam
- Behandelingen geven geen of slechts tijdelijke verlichting
- Vermoeidheid door slechte nachtrust
- Afnemende concentratie
Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het begeleiden bij chronische pijn. De basis van de behandeling is gericht op het inzichtelijk maken van uw gehele situatie.
Hoe gaan we je behandelen zodat je klachten en pijnreductie gaat ervaren?
Het is belangrijk dat je begrijpt waar je pijn vandaan komt, hoe het pijnsysteem werkt en hoe pijn wordt ervaren. Inzicht hebben is een belangrijk deel van de begeleiding. We geven je bovendien advies en middelen om zelf met je pijn en pijnbeleving aan de slag te gaan, zodat de pijn beter te hanteren is. Maatwerk is daarbij heel belangrijk: jij als persoon staat altijd centraal in het behandelplan.
Centraal staat:
- Leren begrijpen hoe pijn werkt: meer kennis over pijn helpt. Het beïnvloedt op een positieve manier het deel dat de pijnsignalen verwerkt in de hersenen.
- Je lichamelijke belastbaarheid vergroten: je lichaam laten wennen aan het uitvoeren van meer activiteiten zodat het meer belasting aankan.
- Je belasting bekijken: als je weet waar je grenzen liggen, kun je die eventueel proberen op te schuiven.
- Het vertrouwen in je lichaam terugwinnen door samen met je therapeut haalbare beweegdoelen op te stellen.
Het behandelen van chronische pijn vraagt om een specialistische aanpak. De behandeling is gericht op het verkrijgen van inzicht in jouw klachten. Maar ook hoe je met de klachten en de gevolgen hiervan om kunt gaan. Daarnaast is de behandeling gericht op het verbeteren van de lokale en algehele belastbaarheid. Ook zal er aandacht zijn voor een slimmere indeling van je dagelijkse activiteiten en hoe je die activiteiten op een minder belastende manier uit kunt voeren.
Daarnaast gaan we natuurlijk werken aan mobiliteit en beweging. Uit onderzoek blijkt dat oefentherapie kan bijdragen aan het herstel en het verminderen van pijnklachten. Oefentherapie kan gegeven worden door zowel een fysiotherapeut als een oefentherapeut.
In dit specialisme staat bewegingsvrijheid en mobiliteit centraal. De therapeut beoordeelt alle gewrichten in samenhang en zoekt verbanden. Doordat de therapeut je complete lichaam beoordeelt in plaats van slechts één onderdeel, kan hij een heldere analyse maken van wat er mankeert. De therapeut kijkt dus verder dan je specifieke klacht.
5 tips voor als het minder goed gaat
Dosering van activiteiten
Pas tijdelijk je dagindeling aan zodat je soms kortdurend rust kunt nemen. Neem tussendoor geregeld even pauzes om bij te komen, maar niet te lang achter elkaar.
Medicatiegebruik
Als je medicatie gebruikt tegen spierpijn (zoals rugpijn of pijn in je arm, been of nek), realiseer je dan dat deze medicatie pijnprikkels kan onderdrukken, waardoor je geneigd kunt zijn meer te doen dan goed is voor je lichaam.
Als je last hebt van spierpijn
Behandel het pijnlijke gebied met een warmte- en/of ijspakking. Je merkt vanzelf wat bij je het best werkt.
Blijf in beweging
Blijf zo mogelijk actief met (rek)oefeningen en lichaamsbeweging, begin op een laag niveau en breid dit geleidelijk uit; elke dag/week een beetje meer, los van fluctuaties van de pijn.
Ontspanning
Ook door voldoende te ontspannen zul je beter kunnen omgaan met een terugval. Probeer te accepteren dat je aanhoudende pijn hebt en eventjes een terugval doormaakt. Probeer jezelf eraan te herinneren dat een terugval maar tijdelijk is en dus weer over zal gaan.
Afspraak maken
Wil jij een afspraak plannen bij de meest gespecialiseerde praktijk van Groningen?
Meld je direct aan. We plannen een afspraak en nemen zo snel mogelijk contact met je op om deze te bevestigen.